Onsdag 1. december kl. 14:00 slap katten ud af sækken i form af en pressemeddelelse fra TV 2 og JP/Politikens Hus. Heri hed det sig, at de to parter havde besluttet at gå i partnerskab om at byde på den kommende danske FM-kanal, populært kaldet Radio Møller.
Jeg skal ærligt indrømme, at dén havde jeg godt nok ikke lige set komme. Og det var der vist heller ikke andre end de implicerede parter, der havde.
Ikke desto mindre var det sædvanlige korps af kløgtige medieanalytikere snart ude med kommentarer til nyheden. Lektor og radioforsker Per Jauert var f.eks. ”lettere overrasket” - ifølge Journalisten.dk - men ikke mere end at han øjeblikket efter kunne fastslå, at FM4 nu kun kunne blive et anliggende mellem det nye partnerskab og så Berlingske Media.
”Jeg har svært ved at forestille mig at SBS vil være interesseret i at gå ind i det her felt”.
Sagde altså Per Jauert til Journalisten.dk. Nå, tænker jeg bare. SBS har jo i forvejen et glimrende samarbejde med Berlingske Media omkring Pop FM, så hvorfor er det mon svært at forestille sig, at det kunne udvides til at handle om Radio Møller?
Og hvad med Det Danske Radiobureau (DDR), der omfatter Radio 100FM, Radio Soft og en imponerende lang række lokalradioer? Direktøren for Radio 100FM, Jim Receveur, har ved flere lejligheder udtalt, at han er svært interesseret i den nye kanal. Og sikkert også i de ca. 100 millioner kr. der følger med - om året, i otte år.
De 800 millioner kr. blev også nævnt af medieforsker og professor Frands Mortensen, da han til Politiken.dk såede tvivl om hvorvidt TV 2 - pga. verserende EU-retssager - nu overhovedet havde lov til at være med til at drive Radio Møller. Mortensen var iøvrigt - i modsætning til Per Jauert - slet ikke overrasket. Han kaldte det ”et logisk partnerskab”, selv om TV 2 flere gange tidligere har brændt gulerødderne på at drive radio.
”[...] men denne gang følger der 800 millioner kroner med. Det kan umuligt gå galt. Hvis du får så mange penge, skal du være et fjols, hvis du ikke kan drive en radiokanal”.
Et konge-citat, synes jeg, fra professor Mortensen. Og en trøst for alle de mindre aktører, der måske havde overvejet at byde ind. ”Er vi vel fjolser? Nej da! Godt, så kan det umuligt gå galt!”
Tilbage til pressemeddelelsen. I dens allersidste afsnit er administrerende direktør for Lars Munch for JP/Politikens Hus citeret for, at samarbejdsparterne igennem det seneste årti har været førende på det digitale område.
”Derfor kan vi give kanalen et særligt stærkt digitalt ståsted. Og det skal kanalen også have for at blive en succes – for radiomediets fremtid er i høj grad digital."
Præcis denne passus spurgte MediaWatch ind til i et interessant interview med Lars Munch. Interviewet ligger desværre bag MediaWatch’s betalingsvæg, men det fremgik, at Munch primært så det ”stærke digitale ståsted” som en distributionsstrategi. Altså som en række metoder (DAB, net, mobil) til at få kanalen udsendt, når FM en dag skal udfases. På spørgsmålet om, hvorvidt Radio Møller ikke risikerer at ende som et nyt DR, som dagbladene beskylder for at brede sig på nettet, svarer Lars Munch:
”Jo, hvis ambitionen er at gøre andet på nettet end at udbyde det indhold, der er på radioen. Men det er ikke tilfældet.”
Den tror jeg lige, vi lader stå et øjeblik.
Hvis de digitale ambitioner hos TV 2 og JP/Politiken-alliancen ikke rækker ud over, at udbyde det indhold der er på radioen, synes jeg helt ærligt at man er i færd med at forspilde en gylden chance for, for en gangs skyld at gøre det rigtige. Og dét er naturligvis at tænke medierne sammen i selve udgangspunktet, i ideerne og i konceptudviklingen.
Selvfølgelig kan man lytte til radio via digitale platforme. Det er der bare ikke for fem flade ører - for slet ikke at snakke om 800 millioner kroner - nytænkning i.
Recent Comments