Medmindre du har boet under en sten i den seneste uges tid, har du ikke kunnet undgå at høre om manden med guldstemmen, den hjemløse Ted Williams fra Columbus, Ohio. Historien om hans forvandling fra subsistensløs gadetigger til ombejlet mediestjerne har spredt sig med eksplosionsagtig hastighed over hele kloden og er blevet den første vaskeægte, virale sensation i 2011.
En af historiens mange udløbere handler om ophavsret og er særlig interessant, set fra et medieperspektiv. Mere om den om lidt - først et kort resume:
Historien begynder, da videojournalisten Doral Chenoweth fra lokalavisen The Columbus Dispatch møder en forhutlet mand, der bærer rundt på et håndskrevet papskilt: ”I have a God given gift of voice”. Med videokameraet tændt opfordrer Chenoweth ham til at give en lille demonstration. Hvorefter manden læner sig ind i kameraet og med en perfekt radiostemme intonerer ordene: ”When you’re listening to nothing but the best of oldies, you’re listening to Magic 98.9!”
Herpå følger et kort interview med manden, Ted Williams, som fortæller at han i 80’erne arbejdede som radio-DJ, at han røg ud i misbrugsproblemer og blev skilt, men at han nu er stoffri og gerne vil tilbage bag mikrofonen.
Chenoweth lægger videoen på avisens website mandag 3. januar. Senere samme dag bliver den uploadet til YouTube af en anonym bruger, der kalder sig ritchey. I løbet af aftenen spreder historien sig via Facebook, Twitter og Reddit - alle steder med links til videoen på YouTube.
Om tirsdagen bringer først Gawker og senere CNN historien om den hjemløse mand med den gyldne stemme, mens antallet af YouTube-visninger vokser til over 6 millioner. Onsdag morgen 5. januar er Ted Williams gæst både i CBS Early Show og hos den lokale radiostation WNCI, hvor han får adskillige tilbud om fast arbejde.
På dette tidspunkt er mediemøllen i fuld omdrejning. Torsdag er Williams gæst i The Today Show, hvor han bliver genforenet med sin 92-årige mor, som han ikke har set i 20 år. Og senere samme dag dukker både ex-konen og de fire børn op i søgelyset. YouTube-videoen er nu set over 13 mio. gange, Oprah Winfrey melder sig på banen og Ted Williams er på få dage gået fra at bo i en papkasse til at være A-liste berømthed, allemandseje og globalt samtaleemne.
Men så sker der dét, der er den egentlige anledning til denne blog-post.
Fredag 7. januar retter The Colombus Dispatch en henvendelse til YouTube og beder dem fjerne videoen, da den er en overtrædelse af avisens ophavsret. Det gør YouTube – og så bryder helvede løs på Twitter og i blogs. Avisens handling bliver kaldt ”idiotisk” og ”et slag i ansigtet på de mennesker der har hjulpet med at udbrede historien”. Det gennemgående tema i den kritik der hagler ned over Dispatch er, at den er et antikveret papirmedie, der ikke fatter hverken de sociale medier eller nettet som sådan.
Avisen forsvarer sig med, at videoen stadig er tilgængelig på dispatch.com, men bliver fejet af med en fnysen om, at det lige netop ikke er på avisens website at videoen er blevet set 13 mio. gange af et globalt publikum, samt at det er YouTube og ikke Dispatch, der bør æres og takkes for at have hjulpet Ted Williams frem til en personlig happy end.
Dagen efter, lørdag 8. januar, opretter Dispatch sin egen side på YouTube og uploader videoen her. Som mediebloggen Lost Remote tørt konstaterer: ”Det er måske lidt sent”. To dage senere, dvs. i dag, er den blevet vist 4300 gange.
Men at videoen med Ted Williams nu trods alt er tilbage på YouTube har i nogen grad fået den heftige storm af kritik til at lægge sig. Og The Columbus Dispatch har lært tre vigtige lektier for traditionelle medier:
1) Det er umuligt at forudse eller kontrollere om dit indhold bliver viralt. 2) Den massive globale trafik kommer ikke til at ske på dit eget website. 3) Det er klogt at være først ude på sociale medier med dit indhold.
Gad godt vide, hvordan et dansk mediehus mon ville håndtere situationen hvis de stod midt i den? Og så iøvrigt tak til Adam Schweigert for en eksemplarisk sagsgennemgang via Storify.
Recent Comments