I sidste uge blev dørene slået op for 140.000 besøgende på verdens største gadgetmesse, Consumer Electronics Show i Las Vegas. Og her var de to altoverskyggende tendenser indenfor nye elektroniske dimser - ifølge sædvanligvis pålidelige kilder - tablets og tv. Tablets gemmer jeg til en anden dag - lige nu synes jeg det er mere interessant, at al udvikling indenfor tv-teknologi synes at handle om 3D eller Internet eller begge dele i en kombi.
Dillen med 3D tv kan selvfølgelig vise sig at blive meget sjov, men jeg har svært ved rigtigt at se det som nogen radikal forandring af den måde vi forbruger tv på. Web-tv, derimod, er et regulært paradigmeskift, ikke alene for seerne, men også for producenter og distributører, ja for hele tv-branchen som sådan.
Medieverdenens krystalkuglekiggere har haft travlt med at forudsige, hvor kort tid der vil gå før internettet flytter ind på den store fladskærm i de små hjems stuer. At det kommer til at ske og at det kommer til at forandre alt, er ingen et sekund i tvivl om.
Men før vi nu alle lader os rive med af udsigten til at kunne gå på Facebook med fjernbetjeningen, så er det på sin plads at minde om, at det netop i disse dage er hele 10 år siden, at DR lancerede Danmarks første digitale, interaktive tv-program ROFL (Rene Ord For Lommepengene).
En tirsdag eftermiddag, 16. januar 2001, fulgte 250.000 seere med i premieren på det nye forbrugerprogram for unge, og de af dem, der havde skaffet sig en digital set-top box fra Tele Danmark Selector eller ViaSat, kunne som noget helt nyt - gisp! - interagere med programmet. Det interaktive lag betød f.eks. at seerne havde mulighed for at deltage i quizzer og afstemninger, vælge mellem forskellige kameravinkler og hente ekstra info frem på skærmen. Det var mageløst - og bestemt også fornemt udviklet af to medarbejdere fra DR i Århus, Bo Kousgaard og Kristian Stokholm.
For DR var ROFL et rigtigt prestigeprojekt. Man fik markeret sig som en frontløber i den digitale teknologiske udvikling med et koncept, som oven i købet vandt flere internationale priser og som fra alle sider blev betegnet som en kæmpe succes og en forsmag på fagre nye tiders fjernsyn. I parentes bemærket var ROFL faktisk også et pænt hit i målgruppen (10-16 år), både hvad angår seertal og tilfredshed.
Det hører med til historien om ROFL, at der i januar 2001 højst var 120.000 hjem i Danmark, der var udstyret med en digital set-top box. Og at antallet af unge indenfor målgruppen, der havde adgang til en sådan box, var langt mindre. Programmets succes skyldtes altså primært de mange analoge seere, der kiggede med - uden de interaktive muligheder.
Det forhindrede imidlertid ikke ”interaktivt tv” i at være et big time buzz-word gennem det meste af 2001, og der blev skrevet og talt mange ord om, hvor kort tid der ville gå, før alle tv-programmer havde interaktive lag. Men ROFL sendte sine 20 programmer - og det var så dét. I realiteten viste det sig, at interaktive tv-koncepter var 1) meget kostbare at udvikle, og 2) bundet op på tele- og satellitselskabers set-top boxe. Og da boxene som nævnt ikke havde den store udbredelse, var der bare ikke seere nok.
Tillykke til ROFL med jubilæet. I havde næppe forestillet jer i 2001, at vi her - 10 år senere - stadig venter på det digitale, interaktive tv-gennembrud. Men i mellemtiden har vi alle fået flade skærme og digitale modtageforhold. Så nu er vi omsider klar til næste skridt.
...fantastisk historie - også om de gamle mediers fortvivlede hængen fast i en verden, som ER slut. En overlevelse og distribution alene på egne platform? - Den er der ikke mange, der tror på. Og at løsningen skulle være ophavsretslig grænsekontrol? Forget it!
Posted by: Jesper G | 14/01/2011 at 01:27 e.m.
Hej Jesper - tak for din kommentar. Kunne ikke være mere enig.
Posted by: Peter Genild | 16/01/2011 at 10:39 e.m.