Forleden formiddag skyder den danske komiker og radio/tv-vært Lasse Rimmer to hurtige beskeder afsted på Twitter. Den første lyder sådan her:
For uindviede måske en anelse kryptisk. For brugere af Twitter en let forståelig invitation til at være med i en leg. En leg, der på engelsk hedder hashtag game, men som vist ikke rigtigt har noget vedtaget dansk navn (havelågetegns-leg? - nok ikke...).
Legen sættes i gang ved at nogen (hér Lasse Rimmer) bestemmer en ramme ved hjælp af et hashtag (hér #børnebøgerforvoksne) – og så gælder det for alle, der har lyst til at være med, om at hitte på omskrivninger af kendte børnebogstitler, så de passer til hashtagget. Før nogen af hans 4300 tilhængere når at reagere, sender Rimmer besked nummer to ud:
Så falder tiøren i twitterland og de første tweets begynder at rulle ind.
Hen over de næste to timer hopper omkring 200 personer med på Rimmers hashtag-leg - og kvitterer med nye forslag til #børnebøgerforvoksne. Nogle er let vovede, andre er bundsjofle, et par er stærkt pornografiske, de fleste er sjove på den lidt platte måde. Selv om deltagerne tydeligvis prøver at overgå hinanden, er det ikke nogen konkurrence, hvor der kåres en vinder til sidst. Det er mere en slags brainstorm-leg, med streg under leg.
Som bekendt er det kun de færreste danskere der har en konto på Twitter. Derfor er hashtag-lege på dansk ikke hverdagskost. Til gengæld er der ingen mangel på engelsksprogede hashtag games, og de igangsættes bl.a. af @quantick - den britiske forfatter og skribent David Quantick. Han udfordrer flere gange om måneden sine små 19.000 tilhængere med musikalske hashtags som f.eks. #artrocktoys (Pet Shop Boys'R'Us"), #awfulsupergroups ("Simon Le Bon Iver") og #indiesitcoms ("Stepford And Sonic Youth").
Den amerikanske tv-vært Jimmy Fallon, som har sit eget Late Night Talk Show hver aften på NBC, benytter sig af en særlig variant af hashtag-legen. Hver uge smider Fallon et nyt hashtag ud til sine 3.3 mio tilhængere, som så i det næste døgns tid sprøjter en veritabel syndflod af jokes tilbage, der matcher hashtagget. Sådan her kan det f.eks. se ud, når Jimmy Fallon starter legen:
Om fredagen er alle deltagerne i legen på plads foran skærmen for at se om netop deres bidrag er udvalgt til at blive nævnt i et særligt afsnit i showet, "Late Night Hashtags". Selv om det (som det ses af klippet herunder) er ganske lo-tech tv, så er det først og fremmest en win-win situation for alle implicerede.
Seerne får mulighed for at deltage i tv-showet på en nem, sjov og utraditionel måde, Fallon selv får gratis, crowdsourcede jokes - og for showet er det både et branding-element og en effektiv måde at holde gejsten oppe hos seerne, når man er off-air. Endelig er der et rigt udviklingspotentiale for denne type samarbejde mellem sociale medier og tv, et potentiale som tv-branchen nok skal forstå at udnytte, så vi stensikkert kommer til at se lignende koncepter.
Når Jimmy Fallon server et af sine hashtags, kommer der i titusindvis af svar retur. Forleden fløj der lidt over 500 tweets gennem luften i Lasse Rimmers #børnebøgerforvoksne-leg inden den klingede ud. Men målt med den danske lineal var det i grunden slet ikke dårligt - og det lod da også til at komme lidt bag på ophavsmanden selv:
Sidst - og absolut ikke mindst - skal det ikke glemmes, at en hashtag-leg også kan være et sjovt frikvarter for den, som måske ikke har lyst til at deltage selv - men som gerne vil være tilskuer:
For særligt interesserede: videoen herunder blev produceret til TVNext-konferencen i Boston i februar, som en slags backstage præsentation af, hvordan holdet bag "Late Night With Jimmy Fallon" arbejder med hashtag games.
Recent Comments