For nylig skrev medieanalytikeren Jon Lund en noget modstræbende nekrolog over Twitter i Danmark. Overskriften hed: "Twitter - røv og nøgler?"
Modstræbende, fordi Lund - lige som jeg selv - faktisk har vældig stor glæde af mikroblogtjenesten i sin dagligdag. Som nyhedskilde, som informationskanal og som pegepind til links af faglig værdi. Nekrolog, fordi Twitter bare overhovedet ikke er slået an i Danmark. Kun hver 20. danske internetbruger kigger forbi i løbet af en måned. Kun ca. 28.000 danskere har oprettet en konto. Og tallene har ikke flyttet sig nævneværdigt i de sidste tre år.
Mens Facebook er vokset til en tonstung gorilla med over 2,6 mio. brugere i Danmark, er Twitter altså fortsat et fnug af en dværgabe, som kun en lille, snæver kreds herhjemme synes det er skægt at lege med. Men hvem er denne kreds egentlig? Er det - som en typisk fordom mod Twitter lyder - en blanding af kendisser, tech-typer og marketingfolk?
For at få et fingerpeg om det, har jeg kigget på de 100 danske twitterkonti med flest followers. Listen stammer fra www.overskrift.dk, der overvåger danske blogs, rss-feeds og twitterkonti, men før vi dykker ned i dén, vil jeg lige rejse et par forbeholds-flag:
- Antallet af followers siger reelt intet om, hvor aktiv personen bag kontoen er på Twitter. Et godt eksempel er komikeren Frank Hvam, som har lidt over 4000 followers, men som endnu ikke har udsendt et eneste tweet.
- En follower er ikke nødvendigvis en person. Det er ganske ofte en automatiseret twitterkonto - en robot - der er sat til at følge så mange tilfældige profiler som muligt.
- De danske twitterkonti i top-100 har naturligvis ikke kun danske followers - bl.a. fordi flere af dem twitter på engelsk.
- Listen er dynamisk. Der sker dagligt små forskydninger - af og til store. F.eks. stormede den danske fodboldspiller Christian Eriksen ind på en 43.-plads med 6600 followers fra den ene dag til den næste.
Når jeg alligevel synes det er interessant at tage et snapshot af de 100 tungeste, danske twitterkonti - vel vidende at det kun kan blive et øjebliksbillede - er det fordi antallet af followers er en let forståelig målestok, som hyppigt tages i brug, når Twitter er på tapetet og i medierne. De 100 er derfor en slags ambassadører, som i særlig grad er med til at tegne billedet af Twitter i den danske offentlighed.
Men hvem er de så?
Tja, lidt over halvdelen kan kategoriseres som kendisser, tech-typer og marketingfolk. Resten er en broget forsamling af virksomheder og medier, bloggere og Bieber-fans.
Den ene halvdel af de 100 mest fulgte twitterkonti i Danmark bekræfter altså den typiske fordom. Den anden halvdel demonstrerer at virkeligheden er mere nuanceret end som så. Du kan hente hele listen her - eller se den på www.overskrift.dk.
Et par spøjse detaljer:
Førstepladsen kommer nok bag på de færreste. Den tilfalder verdens kvindelige tennis-etter, Caroline Wozniacki, som med over 131.000 followers er i en kategori helt for sig selv. Hun har faktisk flere followers end listens nummer to, tre og fire tilsammen, hvilket blot understreger at hun reelt er den eneste A-liste celebrity i top-100. Bortset selvfølgelig fra Lars Von Trier (4500 followers), men hans konto er stendød og ikke opdateret siden 26. januar.
Og Von Triers er ikke den eneste inaktive konto på listen. Faktisk er hver tiende konto ikke opdateret de seneste 6 uger.
Anders Fogh Rasmussen, tidligere statsminister og nu generalsekretær i NATO, er nummer to med 55.000 followers. Modsat Wozniacki som har en munter, sludrende twitter-stil, er Foghs tweets korte, knastørt officielle og med karakter af udtalelser til pressen. Anders Fogh Rasmussen er iøvrigt den ene af blot tre politikere i top-100. De to øvrige er statsminister Lars Løkke Rasmussen (8500 followers) og den radikale partileder Margrethe Vestager (4300 followers).
Sjovt nok optræder der dobbelt så mange standup-komikere som politikere på listen. Udover førnævnte Frank "Tavse" Hvam, er det bl.a. Mikael Wulff, Lasse Rimmer og Jonatan Spang. Og så er der overraskende (for mig i hvert fald) mange musiknavne i top-100. Mew topper kategorien med knap 11.000 followers, skarpt forfulgt af DJ/producer Alexander Fog, The Raveonettes og Volbeat.
På falderebet: en special mention til norske Morten Brugard (14.000 followers) der som den eneste af de 100, ikke kunne presses ind i en kategori. Han fremstår simpelt hen som en helt almindelig studerende, der bare er exceptionelt glad for Twitter.
Og dem måtte der egentlig godt være nogen flere af.
God gennemgang af de mest populære Twitter accounts herhjemme.
Der hvor kæden hopper af for de fleste - med Anders Fogh som det stærkeste eksempel - er at de bruger Twitter til at broadcaste info. De færreste virker synderligt interesserede i at gå i dialog med publikum / fans eller i det mindste gøre deres kommunikation personlig. Wozniacki gør det fint på Twitter, men en type som Wayne Rooney gør det overraskende rigtigt godt.
Lidt flere danske celebs der går foran og bruger Twitter som primært medie, så tror jeg vi ser et boom herhjemme.
Posted by: Joakim Ditlev | 11/06/2011 at 01:32 f.m.
Kære Joakim Ditlev
Tak for din kommentar - jeg er 100% enig i dine betragtninger om nyhedsfeed versus personlighed. Lad os få meget mere af det sidste. Men om det alene kan redde Twitter i DK, er jeg mere i tvivl om...
mange venlige hilsner Peter
Posted by: Peter Genild | 13/06/2011 at 01:12 e.m.